Vomilek aggregaten
Image default
Bedrijven

Wat kunnen consumenten met EAN codes?

Het Europese registratiesysteem van artikelen door middel van EAN codes, dat door vrijwel alle verkoopplatforms wordt gebruikt, heeft niet alleen nut voor de leveranciers van de producten en voor de webwinkels. Ook consumenten kunnen veel plezier hebben van het systeem. Ten eerste zorgen EAN codes ervoor dat producten veel gemakkelijker te vinden zijn. Door via Google een EAN nummer in te voeren wordt een overzicht getoond van de webwinkels waar die producten allemaal te koop zijn. De doorgewinterde consument zal daardoor snel de aanbieder weten te vinden waar hij het artikel het goedkoopst kan aanschaffen.

 

EAN codes en reserveonderdelen

Een ander groot voordeel van het gebruik van EAN codes heeft te maken met accessoires en reserveonderdelen. Artikelen, vooral geavanceerde producten als huishoudelijke apparaten en laptops, bestaan uit een groot aantal componenten. Die componenten hebben ook allemaal een eigen EAN nummer. Als het goed is wordt bij het originele artikel een lijst met EAN nummers van de ingebouwde componenten gevoegd. Het prettige daaraan is, dat het heel eenvoudig is om defecte componenten te vervangen. Hetzelfde geldt voor accessoires. Door bij een artikel de EAN nummers van de accessoires te gebruiken loop je nooit het risico iets aan te schaffen wat niet bij het originele artikel past.

 

Onbekendheid van EAN codes

Consumenten lijken de waarde van EAN codes nog niet volledig te beseffen. Ze weten vaak niet waar het nummer te vinden is. EAN codes worden in webshops bij de artikelen vermeld. Als je een artikel al in huis hebt is het EAN nummer aan de onderzijde van het product te vinden. Het is een klein label, herkenbaar aan 13 cijfers, met daarboven een barcode. Ondernemers hebben het systeem inmiddels wel omarmd, vooral doordat daarmee voor hen een veel grotere afzetmarkt voor hun producten wordt geopend.

 

Bron: https://eancodedirect.nl/ean-code-bol/