Vomilek aggregaten
Image default
Woning en Tuin

Wanneer gebruik je strooizout?

Helaas is het niet mogelijk om heel het jaar door te genieten van de zon in Nederland. Dit betekent dat de winters redelijk koud kunnen worden. Op het moment dat het gaat sneeuwen en de temperatuur onder nul komt, is de kans groot dat het erg glad wordt. Om die gladheid tegen te gaan, is er een oplossing bedacht. De oplossing wordt ook wel strooizout genoemd. Ben je benieuwd wanneer je strooizout kan gebruiken? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over dit onderwerp. 

 

Soorten strooizout

 

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten strooizout bestaan. Dit betekent dat je meer keuze hebt dan dat je in de eerste instantie dacht. Er zijn in principe drie soorten strooizout. De eerste soort is vacuümzout. Deze soort strooizout wordt gezien als een hele zuivere soort van strooizout. Je kan vacuümzout herkennen aan de fijne korrels. 

 

De tweede soort strooizout is steenzout. Deze soort kan je dan weer herkennen door de grove korrel. Steenzout kan worden verzameld uit een zoutmijn. De laatste soort heet zeezout. De korrels zijn wederom wat grover. Zeezout is overigens niet zuiverder dan de eerste soort. Verder is het leuk om te weten dat je zeezout kan halen uit het zeewater. 

 

Strooizout gebruiken

 

Strooizout wordt over het algemeen gebruikt in de winter. Dit is natuurlijk logisch, want in de winter worden de wegen glad. Gladde wegen kunnen erg veel gevaren met zich meebrengen en dat wil men het liefst mogelijk voorkomen. Het is mogelijk om op verschillende momenten te beginnen met strooien. Het verstandigste moment is uiteraard wanneer het nog net niet is begonnen met sneeuwen of ijzelen. Dit wordt ook wel preventief strooien genoemd. 

 

Verder is het mogelijk om te gaan strooien als het pas net is begonnen met sneeuwen. Dit heeft alleen wat minder effect dan wanneer je preventief gaat strooien. Ben je net te laat en wil je pas gaan strooien nadat het heeft gesneeuwd? Dat is natuurlijk ook mogelijk. In dat geval kan het handig zijn om dooikorrels te gebruiken. Dooikorrels werken namelijk sneller dan strooizout. 

 

Tips voor strooien

 

Heb je besloten om te strooien rondom jouw huis bijvoorbeeld? Dan kan je vast een paar handige tips gebruiken waardoor het strooien makkelijker wordt. Het is ten eerste belangrijk dat je de sneeuw gaat wegvegen voordat je gaat strooien. Dit zorgt ervoor dat het sneeuw niet glad wordt als deze wordt platgetrapt. 

 

Verder is het van belang dat je het strooizout gelijkmatig gaat aanbrengen op de grond. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er bepaalde stukken glad zijn. Dat is niet zo handig. Vergeet na afloop in ieder geval niet je handen te wassen. Dit is zeer belangrijk voor de gezondheid.