Vomilek aggregaten
Image default
Woning en Tuin

Je trap afmaken doe je met leuninghouders

Als je net een nieuwe trapleuning gekocht hebt of je effectief je huidige trapleuning op wilt frissen, doe je er verstandig aan om te gaan voor passende leuninghouders. Met deze houders monteer je je trapleuning aan de muur en maak je de trap helemaal af. Je hebt veel verschillende keuzes in zowel het materiaal als de uitvoering van je trapleuninghouder. Wat al je opties zijn voor een nieuwe leuninghouder, zetten we hier overzichtelijk voor je op een rijtje.

Ga je voor rvs of voor zwart?

Met een rvs leuninghouder kies je voor een strak en modern uiterlijk. De kenmerkende zilvergrijze kleur van rvs staat mooi bij vrijwel elke trapleuning. Met een zwarte leuninghouder kies je voor een nog stoerder voorkomen. Ook zwart staat mooi bij een hele hoop variaties. Zo is zwart het mooist bij een zwarte trapleuning, maar kan het ook mooi afsteken bij een houten of een witte trapleuning.

 

Alle verschillende modellen leuninghouders

Bij een leuninghouder zijn er drie onderdelen die je met elkaar kunt combineren tot jouw perfecte leuninghouder. Elk van deze elementen nemen we even stuk voor stuk met je door

 

Het zadel van de leuninghouder

Op het zadel wordt de trapleuning zelf gemonteerd. Hierdoor is het belangrijk dat het zadel de vorm van de trapleuning kan ondersteunen. Het model van het zadel kun je daardoor niet zelf kiezen. Heb je een ronde trapleuning genomen, dan kies je voor een leuninghouder met een gebold zadel. Koos je voor een vierkante of rechthoekige trapleuning, dan kom je automatisch uit bij een plat zadel.

 

De bevestiging van de leuninghouder

Hier heb je gelukkig wel weer zelf alle touwtjes in handen. De bevestiging aan de muur kenmerkt zich door twee losse eigenschappen. Zo kun je zelf de vorm van de bevestiging kiezen. Vaak heb je hier keuze uit een ronde of een vierkante bevestiging. Daarnaast is ook de manier van bevestiging naar eigen smaak te bepalen. Dit kun je doen met een standaard bevestiging of een blinde montage. Een standaard bevestiging is met een paar schroeven indraaien een ontzettend eenvoudige manier van monteren. Wil je liever niet dat de schroeven nog zichtbaar zijn na montage? Neem dan een blinde montage. Hierbij wordt alles netjes aan de achterkant van de leuninghouder weggewerkt met een stokeinde, zodat later niets meer van de bevestiging is terug te zien.

 

Het verloop van de leuninghouder

Het laatste onderdeel is deels gebaseerd op het type leuning en deels op je eigen smaak. Het verloop tussen de bevestiging en het zadel kan namelijk volledig recht zijn, of een knik bevatten. Een recht verloop is met name handig bij bijvoorbeeld balustrades, waar de leuning recht boven het onderdeel waaraan deze bevestigd moet worden loopt. Bij een normale trap kun je beter kiezen voor een langer verloop met een draai. Vaak heb je hierbij keuze uit een afgeronde draai of een haakse draai met een hoek.