Vomilek aggregaten
Image default
Onderwijs

Deze kunstworkshops zijn allesbehalve saai

Met de hele klas buiten de box

Natuurlijk is het al ontzettend leuk om met de hele klas te zingen, te knutselen of een schilderij te maken. Maar het is misschien wel nóg leuker om kunstzinnige activiteiten voor je leerlingen te organiseren die een stuk minder gangbaar zijn. Kinderen en jongeren krijgen namelijk een ontzettende kick als ze iets leren waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze dat zelf konden doen. En doen ze dat met de hele klas? Dan is het ook nog eens supergoed voor de groepsbinding. Deze workshops voor kinderen en middelbare scholieren zijn absoluut niet standaard en daardoor extra leuk.

Graffiti

Graffiti is een onmiskenbaar onderdeel van straatcultuur en spreekt tot de verbeelding. Want wie zijn die mensen die hun tags en hun kunstwerken op muren en straten achterlaten? Er zit een hoop techniek achter het maken van een kunstwerk op straat. Natuurlijk wil je je leerlingen niet leren dat ze zomaar met een spuitbus aan de slag gaan op plekken waar dat niet de bedoeling is. Maar een heuse graffiti-workshop waarin zij leren hoe zij net zo groot kunnen worden als Banksy? Dat is natuurlijk supertof.

Rappen

Rap is een magische mix van woorden, ritme en muziek. En het leuke is: vrijwel alle kinderen en jongeren van dit moment hebben hun eigen rap-helden. Haal je een echte rapper in de klas om de leerlingen te leren hoe zij hun mening en gevoelens vertalen naar een rap én geef je hen vervolgens ook nog eens een podium om op te shinen? Dan heb je voor je het weet een klaslokaal vol overenthousiaste rappers in spe.

Een game ontwerpen

Kinderen en jongeren van nu gamen vaak meer dan ons lief is. Maar in plaats van dat te bestrijden, kunnen we het ook ombuigen naar iets positiefs: want wedden dat je je leerlingen zonder enige moeite enthousiast krijgt voor het idee om hun eigen game te ontwerpen? Zo leren ze spelenderwijs hoe ze moeten programmeren. En laat dat nou precies een vaardigheid zijn die in deze tijd van onschatbare waarde is.

https://www.grotebroer.nl