Vomilek aggregaten
Image default
Auto’s en Motoren

Bijtellen of rittenregistratie?

Iedereen met een auto van de zaak krijgt de keuze om te kiezen voor bijtelling of het bijhouden van een rittenregistratie. Welke keuze er ook gemaakt wordt, beide opties hebben voor- en nadelen. In dit artikel benoemen we de voordelen voor het kiezen van bijtelling of rittenregistratie.

 

Bijtelling 2021

Over het privégebruik van de auto van de zaak moet belasting worden betaald: de bijtelling. De bijtelling in 2021 is vastgesteld op 22 procent voor brandstof-, diesel- en hybrideauto’s. Voor elektrische voertuigen geldt in 2021 bijtelling van 12 procent over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs en 22 procent over de meerwaarde. Kiest u voor bijtelling, dan mag de auto de van de zaak ook voor privédoeleinden gebruikt worden.

Voordelen bijtelling 2021

De auto wordt op naam van de onderneming geregistreerd. De auto wordt dus eigendom van de eenmanszaak, VOF of B.V. en alle kosten zijn voor de onderneming. Kies je voor bijtelling, hoef je zelf de volgende kosten niet te betalen:

–          Brandstof

–          Verzekering

–          Onderhoud/APK

–          Parkeerkosten

–          MRB

–          Afschrijving over de aanschafkosten

De auto van de zaak mag dus ook voor privédoeleinden gebruikt worden, zonder dat er kosten gerekend worden voor brandstof, onderhoud etc.

 

Voordelen rittenregistratie

Indien ervoor wordt gekozen om geen bijtelling te betalen, mag er maximaal 500 km privé worden gereden met de auto van de zaak. Dit moet aangetoond kunnen worden met behulp van een sluitende rittenregistratie. Dat kan bijvoorbeeld met een blackbox in de auto die automatisch de rittenregistratie bijhoudt. De blackbox registreert iedere rit, inclusief start- en stoptijd, start- en stopadres, aantal gereden kilometers en het karakter van de rit (zakelijk of privé). Met deze gegevens, naast dat u de agenda ernaast houdt, kunt u aantonen dat er op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer met de auto van de zaak is gereden. Er hoeft dan geen bijtelling betaald te worden, waarmee u jaarlijks honderden tot duizenden euro’s bespaart.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/bijtelling/bijtelling-2021/