Vomilek aggregaten
Image default
Dieren

De juiste nestkast voor uw vogel

Er zijn veel verschillende soorten nestkasten voor vogels te koop. Nestkasten worden soms ook wel vogelhuisjes genoemd. Bij het kiezen van de juiste nestkast is het belangrijk voor welk soort vogel de nestkast geschikt moet zijn. Sommige vogels, zoals papegaaiachtige, kruipen graag in een diep holletje.

Andere vogels broeden juist graag op een open plekje. Ook is de omgeving van de nestkast belangrijk. Moet hij bijvoorbeeld buiten hangen? In een kooi? Zo is er voor iedere soort vogel, voor elke omstandigheid, wel een geschikte nestkast verkrijgbaar.

Materiaalkeuze nestkast

Nestkasten zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal. Zo zijn er nestkastjes die gemaakt zijn van metaal, kunststof en hout. Nestkastjes van metaal zijn vooral bestemd voor papegaaiachtige. Dit soort vogels knaagt aan alles en metaal is domweg beter bestemd tegen dit geknaag. Wel is het belangrijk dat er goed nestmateriaal voor vogels in de nestkast komt. Dit omdat metaal snel afkoelt en daardoor de eitjes ook sneller kunnen afkoelen.

De nestkasten van kunststof zijn vaak ideaal omdat ze erg hygiënisch zijn. Er is vaak minder kans op bloedluis, omdat er geen kiertjes en gaatjes in zitten. Dat ten opzichte van hout. Ook is de kans op schimmel veel kleiner. Kunststof nestkastjes zijn ook goed schoon te maken. Sommige vogels moeten even wennen als ze hout gewend zijn.

De houten nestkasten zullen bij de meesten bekend zijn. Ze zien er natuurlijk uit en ventileren van nature door de kleine kiertjes die erin zitten. Nadeel hiervan is dat er meer kans is op bloedluis. Hout is daarnaast minder hygiënisch dan bijvoorbeeld kunststof. Dit komt omdat het minder goed schoon te maken is en omdat schimmels meer kans krijgen doordat vocht in hout trekt.

Soorten nestkasten

Naast de materiaalkeuze is het soort nestkast ook belangrijk. Grofweg zijn er vier verschillende soorten nestkastjes: half open nestkastjes, halve nestkastjes, tralie nestkastjes en dichte nestkasten. Tropische vinken broeden vaak graag in een half open nestkastje. Ze maken van nestmateriaal van een balletje met een opening en gaan hier in broeden. Halve nestbakjes worden vaak door duiven gebruikt.

Duiven doen vaak niet zoveel moeite om een nestje te maken. Ze leggen hun eitjes erin en de duif gaat erop zitten. Door de lange staart heeft ze ruimte nodig, die ze in een half nestbakje vindt.

Tralie nestkastjes zijn vaak geschikt voor kanaries. Kanaries maken een zelfde soort nestje als duiven, alleen houden ze van wat meer bescherming. Het dakje en de tralies geven deze bescherming en daarom kiezen kanaries vaak voor het tralie nestkastje. De welbekende dichte nestkastjes zijn geschikt voor veel verschillende soorten.

Dichte nestkastjes worden ook wel broedblokken genoemd. Vaak hangen ze buiten aan een boom en zullen verschillende soorten vogels er nestjes in maken.

https://www.birdsupply.nl/