Vomilek aggregaten
Image default
Dienstverlening

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie Met Een Focus Op Trauma

Emotionele pijn is niet zo makkelijk op te merken zoals lichamelijk pijn. Het komt niet in de vorm van een gebroken arm of een geschaafde knie. Echter net als lichamelijke letsel moet emotioneel letsel verschoond en verzorgd worden voordat het kan genezen. Trauma is een voorbeeld van emotioneel letsel. Net zoals je niet een gebroken arm zou negeren, moet trauma ook niet genegeerd worden.

Trauma is elk gebeurtenis dat een kind heeft doorstaan of heeft gezien dat zijn leven of het leven van iemand anders bedreigd en een sterk gevoel van angst veroorzaakt. Dit kan het zien of ervaren van sensueele of lichamelijke mishandeling, het ervaren van een angstaanjagende gebeurtenis zoals een aardbeving, brand, modderstroom, auto ongeluk, of het zien van de dood van een vriend of een beminde.

Soms ben je als ouder bewust dat deze gebeurtenissen plaatsvinden, echter er zijn ook omstandigheden waarbij een kind een traumatische gebeurtenis heeft doorstaan en je niets vertelt. Kinderen kunnen denken dat ze zichzelf kunnen helpen en kunnen zich schamen om toe te geven wat er met hun gebeurd is. Ze kunnen zich zorgen maken over hoe je zult reageren of dat ze je pijn doen. Dus als je kind je niets vertelt, hoe moet je dan uitvogelen of er zoiets gebeurd is?

Kinderen die een trauma hebben doorstaan reageren verschillend, afhankelijk van de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Een tienermeisje kan haar emoties in geneesmiddel of alcohol verdrinken. Een 9-jarige meisje kan zich in de klas compleet terugtrekken, terwijl ze eens de ster van de klas was. Een jongen op 10-jarig leeftijd kan opeens veel toenemen in zijn gewicht of op school veel vechten. Het belangrijkste waar je op moet letten is een drastische verandering in hoe je kind zich thuis en op school gedraagt.

Cognitieve Gedragstherapie met een Focus op Trauma (TF-CBT) kan een kind helpen met het omgaan met de pijn van de traumatische gebeurtenis voordat het letsel geïnfecteerd raakt. TF-CBT leert kinderen technieken om negatieve emoties te herkennen en te hanteren door ontspanningsvaardigheden en te begrijpen hoe ze hun gedachtes beter kunnen veranderen.

Ouders voelen zich vaak verantwoordelijk voor het trauma van het kind, wat kan voorkomen dat ze hulp zoeken, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat het niet jouw schuld of die van het kind is dat zoiets gebeurd is. Het goede nieuws is dat er effectieve hulp beschikbaar is en dat jij en je kind hier doorheen komen. Wanneer het letsel schoongemaakt is en verzorgd wordt met TF-CBT kan je kind genezen en later een vervullend leven leiden.

Ben je op zoek naar een psycholoog in Tilburg

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/