Vomilek aggregaten
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe moet je stoken met houtbriketten?

We leven in nogal bijzondere tijden. Nadat we de coronapandemie achter de rug hadden, waren er plots andere crisissen aan de orde van de dag. Eén van de belangrijkste voorbeelden hiervan was/is de energiecrisis. Doordat de gas- en energieprijzen onwijs stegen, was het voor sommige huishoudens niet meer mogelijk om hun ‘normale’ verwarmingssysteem te gebruiken.

Vandaar ook dat veel mensen op zoek gingen naar een alternatieve verwarmingsbron. Geldt dat ook voor jou? Of ben je op dit moment bezig om een andere verwarmingsbron uit te zoeken? In dat geval is het aan te raden om naar houtbriketten te kijken. Met houtbriketten kun je op een ideale manier een ruimte in je woning opwarmen.

Wat zijn houtbriketten?

Houtbriketten zijn briketten die worden gemaakt van houtsnippers. Deze snippers worden onder een hoge druk samengeperst, waardoor er een stevig brandbaar blok ontstaat. Dit blok is op een bepaalde manier vormgegeven, waardoor het blok zoveel mogelijk warmte uit kan stralen.

In welke kachels kun je houtbriketten gebruiken?

In principe kun je houtbriketten in alle soorten houtkachels gebruiken. Het is hierbij wel van belang om de kachel eerst te laten ontbranden met normaal haardhout. Je kunt het beste essenhout kopen en de beste houtbriketten. 

Met het essenhout is het mogelijk om de houtkachel tot ontbranding te laten komen. Als het vuurtje eenmaal goed brandt, is het aan te raden om de beste houtbriketten te gebruiken. Leg het houtbriket in de kachel en laat de rest aan het briket over. Zoals hierboven al aangegeven, zorgt de vorm van het briket voor een unieke stroming van de lucht. Juist die luchtstroom zorgt ervoor dat de houtbriketten een aangename warmte afgeven.

Wat is beter: hout of briketten?

Door bovengenoemd verhaal is het interessant om een vergelijking tussen hout en briketten te maken. Mogelijk heb je het idee dat het makkelijker of beter is om hout te gebruiken, maar kijkende naar het rendement is daar geen sprake van.

Bij hout ligt het vochtgehalte – over het algemeen – vrij hoog. Des te hoger dit vochtgehalte is, des te lager het rendement is. Daarbij valt dan ook op dat houtbrikketten een maximaal vochtgehalte van 5% hebben. Dit minieme vochtgehalte zorgt voor een hoog rendement, waardoor over het algemeen briketten als ‘beter’ beschouwd worden.

Onder aan de streep hangt het wel van je eigen wensen af. De hitte die briketten met zich meebrengen, voelt namelijk wel net iets anders aan dan de warmte van brandhout. Het advies is daarom om beide soorten hout eens uit te proberen. Je merkt dan snel de verschillen op, waarna je voor jezelf kunt beslissen wat je het fijnste vindt. Stoken met houtbriketten is in ieder geval een fluitje van een cent.