Moe van hetzelfde oude recept voor gegratineerde aardappelen? Gekarameliseerde uien en Gruyère geven een nieuwe dimensie aan dit tijdloze bijgerecht, dat de bechamelsaus overslaat voor een iets lichtere kijk op gegratineerde aardappelen. Een van de meest gevraagde gerechten aan onze kersttafel, zowel voor de kerstvakantie als voor Pasen, is deze gegratineerde aardappelgratin met gekarameliseerde uien en Gruyère. Hoe maak je gegratineerde aardappelen met uien en gruyère Voor dit recept wilde ik een wat “lichtere” versie van de klassieker, dus we slaan de room en spek over die je normaal zou vinden in een meer traditioneel gerecht met gegratineerde aardappelen, en in plaats daarvan maken we de aardappelen op smaak met donker gekarameliseerde uien, nootachtige Gruyère kaas, wat Parmezaanse kaas en een scheutje rozemarijn. Met de kaas en de olijfolie is het niet bepaald “mager”, maar het heeft nog steeds minder dan de helft van het vet van een meer traditioneel recept, en het zit nog steeds boordevol smaak. We gebruiken ook goudkleurige Yukon-aardappelen, die niet alleen mooi geel worden, maar ook hun vorm beter behouden dan roodbruine aardappelen, en van nature boterachtig en heerlijk zijn. PORTIES 6 tot 8 porties Opmerking: Bespaar tijd door de aardappelen te schillen en in plakjes te snijden terwijl de uien koken. Het helpt om de snijschijf of mandoline van een keukenmachine te gebruiken om de aardappelen in gelijke diktes te snijden. Terwijl je de aardappelen snijd, leg je ze in een kom met koud water om te voorkomen dat ze grijs worden. Giet af en dep droog voor gebruik. ingrediënten
Bereiding
Verhit 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur in een braadpan met dikke bodem. Voeg de gesneden uien toe, roer om met de olijfolie te bedekken en kook tot ze goudbruin zijn, ongeveer 15 tot 20 minuten.
Doe de gesneden aardappelen in een grote kom en meng voorzichtig met 1 eetlepel olijfolie, ⅔ van de Gruyère-kaas, de geraspte Parmezaanse kaas, zout en witte peper. (Als je vooruit maakt, zorg er dan voor dat de aardappelen goed bedekt zijn met de olijfolie, zelfs als je meer olijfolie moet toevoegen. Dit zal helpen voorkomen dat ze vergrijzen.)
Beboter een grote gegratineerde schaal of een braadpan van 30 x 30 cm en bedek de bodem van de schaal met de gekarameliseerde uien in een gelijkmatige laag. Schik de gesneden, met kaas bedekte aardappelen in een patroon over de uien.
Dek af met aluminiumfolie en bak 50 minuten.
Verwijder aluminiumfolie. Rooster 5 minuten, onbedekt, tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi voor het serveren met rozemarijn. |