Vomilek aggregaten
Image default
Eten en drinken

Gegratineerde Aardappelen Met Gekarameliseerde Uien En Gruyère

Moe van hetzelfde oude recept voor gegratineerde aardappelen? Gekarameliseerde uien en Gruyère geven een nieuwe dimensie aan dit tijdloze bijgerecht, dat de bechamelsaus overslaat voor een iets lichtere kijk op gegratineerde aardappelen.

Een van de meest gevraagde gerechten aan onze kersttafel, zowel voor de kerstvakantie als voor Pasen, is deze gegratineerde aardappelgratin met gekarameliseerde uien en Gruyère.

Hoe maak je gegratineerde aardappelen met uien en gruyère

Voor dit recept wilde ik een wat “lichtere” versie van de klassieker, dus we slaan de room en spek over die je normaal zou vinden in een meer traditioneel gerecht met gegratineerde aardappelen, en in plaats daarvan maken we de aardappelen op smaak met donker gekarameliseerde uien, nootachtige Gruyère kaas, wat Parmezaanse kaas en een scheutje rozemarijn.

Met de kaas en de olijfolie is het niet bepaald “mager”, maar het heeft nog steeds minder dan de helft van het vet van een meer traditioneel recept, en het zit nog steeds boordevol smaak.

We gebruiken ook goudkleurige Yukon-aardappelen, die niet alleen mooi geel worden, maar ook hun vorm beter behouden dan roodbruine aardappelen, en van nature boterachtig en heerlijk zijn.

PORTIES

6 tot 8 porties

Opmerking: Bespaar tijd door de aardappelen te schillen en in plakjes te snijden terwijl de uien koken.

Het helpt om de snijschijf of mandoline van een keukenmachine te gebruiken om de aardappelen in gelijke diktes te snijden.

Terwijl je de aardappelen snijd, leg je ze in een kom met koud water om te voorkomen dat ze grijs worden. Giet af en dep droog voor gebruik.

ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 5-6 dun gesneden uien, kruiselings gesneden
  • 6 middelgrote Yukon-goudaardappelen (ongeveer 1 1/2 pond), geschild en in plakjes van 1/8 inch dik (zie receptnota)
  • 60 g geraspte Gruyere-kaas, verdeeld
  • 45 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel koosjer zout
  • 1/2 theelepel witte peper (of zwarte peper als dat is wat je hebt)
  • 1 theelepel boter, voor het invetten van de ovenschaal
  • 80 ml bouillon (kip, rundvlees of groente)
  • 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 205 graden Celcius.
  • Karamelliseer de uien:

Verhit 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur in een braadpan met dikke bodem. Voeg de gesneden uien toe, roer om met de olijfolie te bedekken en kook tot ze goudbruin zijn, ongeveer 15 tot 20 minuten.

  • Bak de gesneden aardappelen met olijfolie, kaas, zout en peper:

Doe de gesneden aardappelen in een grote kom en meng voorzichtig met 1 eetlepel olijfolie, ⅔ van de Gruyère-kaas, de geraspte Parmezaanse kaas, zout en witte peper.

(Als je vooruit maakt, zorg er dan voor dat de aardappelen goed bedekt zijn met de olijfolie, zelfs als je meer olijfolie moet toevoegen. Dit zal helpen voorkomen dat ze vergrijzen.)

  • Leg de uien en aardappelen in de braadpan, voeg de bouillon toe en bestrooi met de resterende kaas:

Beboter een grote gegratineerde schaal of een braadpan van 30 x 30 cm en bedek de bodem van de schaal met de gekarameliseerde uien in een gelijkmatige laag.

Schik de gesneden, met kaas bedekte aardappelen in een patroon over de uien.

  • Dek af met folie en bak:

Dek af met aluminiumfolie en bak 50 minuten.

  • Rooster om af te maken:

Verwijder aluminiumfolie. Rooster 5 minuten, onbedekt, tot ze lichtbruin zijn.

Bestrooi voor het serveren met rozemarijn.